KAYSERİ / KOCASİNAN - HASBEKLİ HAFIZ MÜMİN AKAN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Rehberlik Servisi Tanıtım

REHBERLİK SERVİSİ

Rehberlik: Bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresi ile dengeli ve sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan sistemli, bilimsel ve profesyonel bir yardım sürecidir.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık sürecinde; öğrenciler her konuda yargılanmadan koşulsuz kabul edilerek, dinlenir. Öğrencilerin ve velilerin, gizlilik ilkesi çerçevesinde güven ve kişilik haklarına saygı gösterilerek danışılan her konuda rehberlik edilir.

Rehberlik İlkeleri

Ø  Rehberlik TÜM öğrenciler içindir.

Ø  Bireysel farklılıklara saygı esastır.

Ø  Gizlilik esastır.

Ø  Gönüllülük esasına dayalıdır.

Ø  Öğrenciyi merkeze alır.

Hangi Konularda Yardım Alabilirsiniz?

Eğitsel Rehberlik: Bireyin kendi yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik yapısı, duygu, özellikleri, sosyal durumu ve zekâ seviyeleri dikkate alınarak uygun bir eğitim alanını seçmesi ve bu alanda başarılı olması için kendisine yapılan yardımlara denir. Bu kapsamda öğrenci ile verimli çalışma teknikleri, ders çalışma planı, sınav kaygısı, test çözme teknikleri, öğrenme stilleri vb. gibi çalışmalar yapılır.

Kişisel Rehberlik: kendini tanıması, anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi; kendine güvenen, kişiler arası ilişkilerde becerili, kişisel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu bir birey olarak yetişmesine yönelik hizmetleri kapsar.

Mesleki Rehberlik: bireylerin farklı meslekleri tanımaları, kendilerine uygun meslekleri seçebilmeleri, mesleklere hazırlanmaları ve mesleki yönde gelişebilmeleri amacı ile yapılan yardımlardır. Bu kapsamda öğrenci ile Üst Öğrenim kurumları, Meslekler, Sınavlar, Alan seçimi, Hedef belirleme vb. gibi çalışmalar yapılır.

Rehberlik Servisi Tarafından Yapılan Çalışmalar

Öğrenci Görüşmeleri

a-      Bireysel Görüşmeler:

·         Öğrencilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’ne başvurmaları yoluyla,

·         Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’ne velilerin ve/veya öğretmenlerin ilettiği geribildirimlerin değerlendirilmesi yoluyla,

·         Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi tarafından uygulanan envanter, test vb. uygulamaların değerlendirilmesi yoluyla başlatılır.

b-      Grup Görüşmeleri

·         Okula yeni gelen öğrenciler için oryantasyon sağlamaya yönelik grup görüşmeleri,

·         Ders başarısı düşük öğrencilerle yapılan verimli ders çalışma ile ilgili grup görüşmeleri

·         Sınav kaygısı olan öğrencilerle sınav kaygısı ile baş etme konusunda grup görüşmeleri,

·         Uyum sorunu yaşayan öğrencilerle yapılan grup görüşmeleri,

·         Benzer sorunlar yaşayan öğrencilerle bir araya gelerek gerçekleştirilen grup rehberliği çalışmaları,

·         Sınıf içi arkadaşların birbirleriyle yaşadığı problemlerin çözümü çalışmaları vb. gibi çalışmalar yapılmaktadır.

Veli Görüşmeleri: Okulumuzda velilerimizle bireysel görüşmeler ve eğitim etkinlikleriyle bir araya gelir. Veli ile yapılan görüşmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ya da Rehberlik Birimi’nin gerek gördüğü durumlarda gerçekleştirilir.

Öğretmen Görüşmeleri: Rehberlik Servisi, ders öğretmeleri ile rehberlik merkezli toplantılar yaparak sınıfta karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları hakkında görüşmeler yapmaktadır. Öğrenci odaklı toplantılar yapılarak tüm öğrenciler hakkında ayrıntılı bir şekilde konuşulup değerlendirmeler yapılmaktadır.  Ayrıca ihtiyaç dahilinde sınıf ve branş öğretmenleriyle bireysel görüşmelerde yapılmaktadır.

Seminerler: Seminerlerimiz katılımcılarda farkındalık oluşturmak, kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleşmektedir.  Bu amaç doğrultusunda yıl içerisinde öğrencilere ve/veya velilere yönelik olarak çeşitli seminerler düzenlenmektedir. Seminerler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi ya da konu ile ilgili uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir.

NOT: Hafta içi 09.00 – 15.00 saatleri arasında randevu alarak rehberlik servisinden hizmet alabilirsiniz.

23-10-202323-10-2023

Yayın: 23.10.2023 - Güncelleme: 23.10.2023 10:12 - Görüntülenme: 90